středa 8. srpna 2012

Den zlomu (Day Zero)

Režie: Bryan Gunnar Cole
Hlavní role: Elijah Wood, Ally Sheedy, Chris Klein, Jon Bernthal
Recenze:
Tři kamarádi v NY jsou draftováni do války v Iráku a do odjezdu jim zbývá 30 dní, protože rozkaz je rozkaz. Každý svých 30 dní využije jinak: George má 30 dní, aby se vyrovnal s faktem, co všechno musí odhcodem do armády opustit (manželku, kariéru i naplánovaný život) a pokusit se s tím něco udělat. James má 30 dní, aby nalezl něco, co bude muset opustit a Aaron má 30 dní, aby pochopil, že lepší už to prostě nebude.
Film v podstatě sleduje 3 dějové linie sledující životy každého z kamarádů, kteří žijí v různých podmínkách jak finančních a životních, tak podmínek co se týče kontaktů. V díle exceluje Elijah Wood v roli spisovatele, který se nachází v tvůrčí krizi a netuší, jak se vyrovná s životem v armádě a ve válce. Jon Bernthal coby taxikář, který byl osudem značně prozkoušen a ví, že jako všemu ostatnímu se musí rozkazu postavit čelem a splnit povinnost vůči své vlasti, a zároveň během 3é-tidenní lhůty konečně nachází něco, co bude muset ve svém životě opustit. Chris Klein jako právník s dobře rozjetou kariérou a šťastným manželstvím, který zkusí využít kontakty na vyšších místech, aby ho povolávací rozkaz minul.
Film je na všech třech hlavních rolích skvěle obsazen, děj je občas trochu zdlouhavý, ale porovnání třech příběhů a pohledů na nadcházející osud je strhující. (4/5)
Děj:
Film o třech nejlepších kamarádech žijících v rozdílných podmínkách v New Yorku, kteří dostanou povolávací rozkaz do války v Iráku a mají 30 dní na to, aby se s tím vyrovnali, vyřídili svoje aktuální problémy a připravili se na nedobrovolnou účast ve válce, které se nemůžou vyhnout, protože rozkaz je rozkaz.
George Rifkin (Chris Klein) je ženatý právník s kariérou na vzestupu, kontakty a jasnou představou toho, jak chce, aby jeho život vypadal a pokračoval a do něhož, válka prostě nezapadá.
Aaron Feller (Elijah Wood) je spisovatel, který se proslavil svojí prvotinou, snaží se pracovat na své druhé knize, ale má vážné tvůrčí problémy nespíš způsobené nedostatkem podnětů k inspiraci.
James Dixon (Jon Bernthal) žije samotářský život coby řidič taxi, kterého život už několikrát tvrdě prověřil, což mu zajistilo schopnost umět se o sebe postarat, která je k nezaplacení.
Během 30 dní, které všichni tři mají na psychickou a fyzickou přípravu, je jejich přátelství podrobeno těžké zkoušce podmíněné jak pohledem na válku, tak pdmínkami, ze kterých všichni pocházejí a ve kterých žijí.

Žádné komentáře:

Okomentovat