úterý 12. října 2010

Skrytá identita (The Departed)

Režie: Martin Scorsese
Hlavní role: Matt Damon, Leonardo di Caprio, Vera Farmiga, Jack Nicholson, Mark Wahlberg
Recenze:
Na režisérskou stoličku tohoto hvězdně obsazeného filmu usedl zkušený Martin Scorsese, který se jako obvykle svého úkolu zhostil bez nejmenších potíží. I ztvárnění hlavních rolí si zaslouží pochvalu. Leonardo di Caprio v roli Billyho Costigana, který se infiltruje do mafie , je naprosto neuvěřitelný. Dovedl skvěle ztvárnit postavu policisty, který si nikdy nemůže být jistý, kdy je v bezpečí. Jeho protihráč s tváří Matta Damona předvádí jako tradičně skvělý výkon, i přesto že se ve filmu objevuje v jemu nepříliš časté roli padoucha. Další hvězdou filmu je Jack Nicholson, který svojí roli pojal opravdu originálně a podařilo se mu vytvořit mafiána, který Vás v jedné chvíli obejme a ve druhé Vás bez mrknutí oka odpráskne. Této plejádě výjimečných hereckých výkonů zdatně sekunduje Vera Farmiga v hlavní ženské roli. Konečnou atmosféru filmu výborně doplňuje jak hudba, tak mafiánské prostředí Bostonu. (5/5)
Děj:
Billy Costigan (Leonardo di Caprio) a Colin Sullivan (Matt Damon) jsou čerstvými policisty v mafií prožraném Bostonu. Zatímco Sullivan je hned zařazen do tajné skupiny elitních detektivů, Costigan má problémy se svojí minulostí a s minulostí své rodiny. Je mu nabídnuta práce tajného policisty. Má za úkol se infltrovat do bostonské mafie, v jejímž čele stojí boss Costello (Jack Nicholson), a sehnat důkazy potřebné k jeho zatčení. Po nějaký době má důvod k podezření, že v řadách bostonských detektivů je "krysa" poslaná z řad mafie, aby informovala šéfa o pohybech a akcích policie.
Průběh filmu prozradí, že nastrčenou "krysou" je právě Sullivan, který zase varuje svého mafiánského šéfa, že i v řadách mafie je tajný agent coby zvěd bostonské policie.
Sullivan na jedné straně a Costigan na druhé se stávají protihráči na život a na smrt. Žít totiž bude jen ten, který toho druhého odhalí jako první. Dříve nebo později tudíž musí nevyhnutelně přijít den, kdy tito dva proti sobě stanou tváří v tvář...

Žádné komentáře:

Okomentovat