středa 22. září 2010

Příběh rytíře (A Knight's Tale)

Režie: Brian Helgeland
Hlavní role: Heath Ledger, Rufus Sewell, Paul Bettany, Shannyn Sossammon
Recenze:
Ovykle nemám historické filmy s jakýmikoli moderními prvky ráda, ale tenhle je prostě jinde. Už od začátku totiž dává jasně najevo, že to vlastně nemyslí vážně. Jde v podstatě o moderní romantický snímek s pozadím ve Středověku. Obsazení hlavních rolí vyšlo ve všech směrech: Heath Ledger (kapitola sama pro sebe a tady je prostě neuvěřitelný). Paul Bettany (jeho "přednášky" jsou jak skvěle zahrané, tak i chytlavé a navíc jim dodává správnou excentričnost, která je staví do úplně jiného světla), Rufus Sewell v roli hlavního záporáka je příkladným protipólem Heathe Ledgera a svého úkolu se také zhostil velmi zdatně. Pokud jste ochotni film brát s nadhledem a bez nejmenšího přemýšlení typu: tohle tam přece nemůže být atd., pak se dočkáte skvělého oddechového zážitku:-).
Děj:
William Thatcher (Heath Ledger) vždycky snil, že se stane rytířem. Příležitost se mu naskytne záhy po smrti jeho pána, který zemřel těsně před finálovým soubojem. Will se rozhodne a navzdory hrozícímu trestu (pokud by byl odhalen) si obleče pánovo brnění a turnaj vyhraje v převleku. Po tomto úspěchu přijde za svými věrnými kamarády: Waltem  a Rolandem s ďábelským plánem. Usmyslí si, že bude na trunajích vystupovat jako rytíř, bude turnaje vyhrávat a tak si budou společně vydělávat na živobytí. Po cestě na první turnaj potkají spisovatele Chaucera (Paul Bettany). který prohrál sázku a přišel o všechno oblečení.
Will s ním uzavře obchod. Za to, že mu obstará jídlo a šaty mu Chaucer napíše šlechtický diplom na jméno Ulrich von Lichtenstein z Belgerlandu. Willovi se podaří v turnaji probojovat až do finále, kde ho ale porazí lstivý hrabě Adhemar (Rufus Sewell). Will si usmyslí, že Adhemara nakonec porazí.
Na turnaji se také zamiluje do krásné Jocelyn (Shannyn Sossammon) a začne s Adhemarem bojovat i mimo bojiště. O Jocelininu přízeň. Adhemar je ale nečekaně povolán do zbraně, což znamená, že se celý rok neobjeví na turnajích. Will mezitím získá Jocelinino srdce, tím, že se na jednom z turnajů nechá svým soupeřem porazit.
Adhemar se nakonec vrátí dřív a stihne turnaj v Anglii, odkud Will původem pochází. Will jde navštívit svho otce, kam ho ale Adhemar pronásleduje a zjistí tak, že Will není urozeného rodu. Will je zatčen a postaven na pranýř. Pokud se nestane zázrak bude zostuděn před celou veřejností...
Poznámka:
Podle výše popsaného děje nejde poznat, že jde o značně modernizovaný "historický" snímek. Dá se říct, že jde hlavně o tu romantiku:-) Modernizace zde spočívá například v hudební stopě filmu. Hned na začátku filmu je počátek turnaje doprovázen písní We Will Rock You od legendární skupiny Queen, která nebyla zrovna středověká:-). Moderní prvky zasahují i do tanečních čísel, kdy se opravdu nedá ani v nejmenším říct, že by Ledgerovo "poskakování" (ačkoliv značně cool and catchy:-)) mělo se středověkým tancem pramálo společného... Pokud jste ale ochotni toto všechno přehlédnout, bude se Vám film určitě líbit. Prostě oddechovka jak má být.
Jak napsal na www.csfd.cz Faidra: "Dámy a pánové, odložte mozek v šatně a budete se výborně bavit. uvedené je pořeba udělat u spousty filmů, tak co?:-)"

Žádné komentáře:

Okomentovat