úterý 19. dubna 2011

Záchranáři (The Guardian)

Režie: Andrew Davis
Hlavní role: Kevin Costner, Ashton Kutcher, Neal McDonough, Sela Ward
Recenze:
Film o drsném "povolání" elitních záchranářů pobřežní stráže, aneb Ashton Kutcher "trochu jinak". Charismatický Kevin Costner, který tentokrát nehraje drsňáka z oceli, který přežije úplně všechno (scénárista si správně uvědoml, že i Kevin jednou zestárne), ale i přesto je tato role Costnerovi "ušitá na míru". Ať už se jedná o scény s drsným instruktorem, nebo o ty ze záchraných akcí. Ashton Kutcher tady nevystupuje jen coby "ozdoba filmu" a kupodivu mu ta role docela sedla. K režii není co dodat, film plynule ubýhá a až na pár zádrhelů (scén, které si mohli filmaři nechat od cesty) je to dílo vcelku povedené. (4/5)
Děj:
Ben Randall (Kevin Costner) je jedním z elitních záchranářů pobřežní hlídky. Při jednom zásahu v obrovské bouři však nešťastnou náhodou ztratí celý svůj tým vinou pádu doprovodného vrtulníku. On, jako jediný, se zachrání a proti své vůli je na chvíli přeřazen jako nejvyšší instruktor do výcvikového centra mladých adeptů. Zde celý program obrátí vzhůru nohama, když zde k výcviku začne praktikovat značně "nekonvenční", drsné metody. Jeho jediným cílem je zmenšit rozdíl mezi realitou "v terénu" a v klidném výcvikovém prostředí na minimum.
Zde se také setká s namyšleným plaveckým šamiónem Jakem Fischerem (Ashton Kutcher), u něhož rozpozná mimořádný talent a potenciál stát se "nejlepším z nejlepších". Pokud se ovšem Jake dokáže vyrovnat se svou minulostí, s bojem o život nejen svůj, ale také tonoucího, s nepřízní počasí a rozbouřeným mořem a také s nutností učinit správné a rychlé rozhodnutí, které může rozhodnout úplně o všem.
Jak dopadne tenhle struhjící boj o přežití a záchranu se dozvíte ve strhujícím finále (alternativní konec je možno shlédnout v bonusové výbavě doprovodného DVD).

Žádné komentáře:

Okomentovat