úterý 5. dubna 2011

Králova řeč (The King's Speech)

Režie: Tom Hooper
Hlavní role: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce
Recenze:
4 Academy Awards 2010:
Nejlepší film: Králova řeč
Nejlepší režie: Tom Hooper
Herec v hlavní roli: Colin Firth
Nejlepší původní scénář: David Seidler
8 nominací:
Herec ve vedlejší roli: Geoffrey Rush
Herečka ve vedlejší roli: Helena Bonham Carter
Kamera, Střih, Hudba, Výprava, Kostýmy, Zvuk
Film o neuvěřitelném příběhu, ve kterém se povedlo prostě všechno. Atmosféra je bez nadsázky strhující a já osobně jsem z kina vyšla jako omráčená. Doslova "speechless":-), což nebylo způsobeno "jen" závěrečným proslovem krále, při kterém běhá mráz po zádech, ale také se na tom podílel pocit, že něco takového se jen tak nevidí...
Obsazení filmu nemohlo dopadnout lépe. Přestože mohl mít Colin Firth při přípravě na roli problémy s koktáním (učitele koktání prostě nenajdete, ať hledáte, kde chcete), zhostil se své úlohy znamenitě. Nic dlužen mu nezůstal ani Geoffrey Rush v roli excentrického Lionela Loguea. Této ústřední pánské dvojici zdatně sekunduje Helena Bonham Carter v roli Alžběty.
Navzdory tomu, že je film situován v relativně vážném období a do rozhodně neveselé doby, je proložen odlehčujícím humorem, který ho řadí do úplně jiné kategorie než jenom "historický velkofim". (5/5)
Děj:
Po smrti anglického krále Jiřího V. a skandální abdikaci Eduarda VIII. (Guy Pearce) se na trůn dostal Jiří VI. (Colin Firth), který trpěl vadou řeči - koktal. Země na prahu WWII zoufale potřebovala silného vůdce, o kterého se bude moci opřít. Proto králova manželka Alžběta (Helena Bonham Carter), budoucí "královna matka", sehnala pro svého chotě doktora specializujícího se na vady řeči. Excentrický Lionel Logue (Geoffrey Rush) se svého pacienta ujme, ale tentokrát se musí vyrovat a vypořádat nejen se zmíněnou vadou řeči, ale také s urozeným původem svého pacienta.
S pomocí Loguea se král a za podpory svých nejbližších, král tuto vadu překoná a je schopen bez zadrhávání pronést zásadní řeč v rádiu, která sjednotí anglický lid do válečné bitvy. Lionel Logue se po komplikovaných začátcích stal královým "doktorem mluvení" a přítelem a dokonce mu vděčný král udělil zválštní vyznamenání "Commander of the Royal Victorian Order", což je zvláštní vyznamenání, které se udílí za "osobní služby Monarchovi".
Silný film o tom, že i král potřebuje přítele...
Pozn.:
K neuvěřitelnému filmu o neuvěřitelném, ale pravdivém příběhu se váže neuvěřitelná historka o vzniku scénáře (David Seidler). Scénárista David Seidler slyšel králův památný projev v rádiu, když byl ještě kluk a ten na něm zanechal takový dojem, že v dospělosti napsal dopis vdově po králi, královně matce, ve kterém ji požádal o autorská práva na zfilmování příběhu. Královna mu je udělila, ale požádala ho, aby se zfilmováním počkal až po její smrti, protože jsou to pro ni příliš bolestné vzpomínky. David Seidler svůj slib splnil a vedle skvělého scénáře, vyšla najevo i tato událost, za něž si Seidler zcela oprávněně vysloužil Oscara za nejlepší původní scénář od Filmové Akademie.

Žádné komentáře:

Okomentovat