sobota 11. září 2010

Hodný, zlý a ošklivý (The Good, the Bad and the Ugly)

Režie: Sergio Leone
Hlavní role: Clint Eastwood, Eli Wallach, Lee van Cleef
Recenze:
Nemohu se ubránit srovnání s dalším filmem Sergia Leoneho Tenkrát na Západě, který mě osobně zaujal víc. Děj mi připadal místy až moc dlouhý a zbytečně protahovaný (např.: vsuvky z bojů Občanské války a odpálení mostu), ale všechno vzápětí vynahradí skvělý, strhující závěr. Chvalozpěv také podpoří výborné výkony ústřední trojice: Clint Eastwood mohl i zamlada své charizma rozdávat, Eli Wallach je prostě frajer až na půdu a těm dvěma velice zdatně sekunduje Lee van Cleef. Atmosféru filmu také skvěle podpoří hudba Ennia Morriconeho. (5/5)
Děj:
Tři kolegové pistolníci, tři nepřátelé na život a na smrt a tři po zlatě toužící desperádové. Každý zná svoji třetinu tajemství, jehož výsledkem má být místo, kde je uložen poklad. Hodný Blonďák (Clint Eastwood), který se spolu se svým ošklivým parťákem Tucem (Eli Wallach), "živí" přiváděním hledaného Tuca "policii" a při exekuci pověšením mu vždy ustřelí provaz. Spolu si pak rozdělí výdělek. Jednou ale Blonďák odjede s celou odměnou a od té doby jsou nepřátelé na život a na smrt. Právě při jednom z dalších pokusů o pomstu se nedopatřením oba dovědí část velkého tajemství. Od této chvíle jsou donuceni spolupracovat, přestože mají nevyřízené účty.
Na svém putování za pokladem se ale dostanou do zajateckého tábora, kde velí zlý pistolník řečený Krásnoočko (Lee van Clef), který se o pokladu rovněž dověděl, ale než stačil najít vojáka Jacksona, ten zemřel (právě těsně poté co tajemství prozradil Tucovi s Blonďákem). Krásnoočko Tuca mučí, dozví se část jeho tajemství (polohu hřbitova, kde je poklad schován) a donutí Blonďáka, aby se vydal na další cestu s ním. Tuco se ale ze spárů svého věznitele dostane a opět se spojí s Blonďákem. Další kličky osudu způsobí, že na hřbitově proti sobě stanou všichni tři protivníci a poklad získá jen ten, který vyhraje souboj. Aspoň to tak vypadá...

Žádné komentáře:

Okomentovat