neděle 12. září 2010

Sedm statečných (The Magnificent Seven)

Režie: John Sturges
Hlavní role: Yul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson, Eli Wallach, Robert Vaughn, James Coburn
Recenze:
Výborný western s jedním z nejlepších obsazení hlavních rolí vůbec. Jednotlivé herecké postavy jakoby byly hercům napsány doslova na tělo. Charismatickým Yulem Brynnerem se Stevem Mc Queenem počínaje a jako obvykle přímo uchvacujícím Charlesem Bronsonem konče. Děj plynule ubíhá bez jakýchkoli zádrhelů a navíc ho skvěle doplňuje hudba. Z tohoto filmu rovněž pochází hromada známých hlášek: např. Bronsonova už skoro klasika: "That's my real name. Mexican on one side, Irish on the other, me in the middle!"
Děj:
Mexická vesnice je ohrožována banditou Calverou (Eli Wallach) a jeho bandou, která vždy jednou za čas přijede a odveze si většinu úrody a dalších výdělků. Muži z vesnice se ale rozhodnou pro krok, se kterým Calvera nepočítal. Najmou si pistolníky.
Sedm pistolníků: Chris (Yul Brynner), Vin (Steve McQueen), Bernardo (Charles Bronson), Britt (James Coburn), Harry (Brad Dexter), Lee (Robert Vaughn) a Chico (Horst Buchholz), každý úplně jiný, každý svým způsobem jedinečný a přesto dohromady tvořící skvělou pistolnickou partu s úkolem Calveru zahnat, aby se už nevrátil. Ne všichni vesničani, ale souhlasí s přítomností pistolníků ve vesnici, což velmi záhy všechno zkomplikuje...

Žádné komentáře:

Okomentovat